Google Website Translator Gadget

vrijdag 16 mei 2014

Mistral in Iles des Saints?


In de passage tussen de Saints en Guadeloupe zien we 's-ochtends een groot marineschip langzaam voorbij varen. Het is niet ongebruikelijk om hier in de Franse wateren met regelmaat marineschepen tegen te komen. Een schip als dit hebben we nog niet eerder zo dichtbij gezien. Even later blijkt dat hij hier gewoon voor anker komt liggen. Aan het eind van de ochtend ontstaan er activiteiten aan dek en ook
op het water. Wat schetst onze verbazing als er met behulp van de aan boord zijnde landingsvaartuigen marinemensen in burger aan de wal worden gezet. Het is net of er een cruiseship is komen liggen. Ze varen af en aan om mensen aan de wal te brengen. Als we 's middags zelf aan de wal zijn is het dorpje "overspoeld" met jonge kerels en een aantal jonge vrouwen. De meiden hebben ook in de franse marine duidelijk hun intrede gedaan. Het blijkt dus dat de bemanning van de Mistral hier inderdaad is om een paar dagen te passagieren. 
Als we een biertje drinken in het barretje aan de grote pier voor de ferries, spreken we een van de vrouwelijke bemanningsleden. Ze werkt binnen de afdeling communicatie aan boord en is maar wat trots dat ze op dit schip haar taken mag uitvoeren.Ze zijn na vertrek uit Frankrijk naar het Afrikaanse continent geweest, door naar Brazilie, nu hier en ze gaan nog richting Canada voordat ze weer huiswaarts gaan. In totaal 600 man bemanning op het schip. Het is een helikoptercarrier bedoeld voor amfibische acties. Het grote vliegdek is met name geschikt voor grote helikopters om mensen en materiaal aan land te kunnen brengen. Schepen van deze Mistral klasse staan momenteel midden in de actualiteit. Maar denk ook aan de hulp die een dergelijk schip had kunnen bieden, of wellicht gedaan heeft, bij rampen zoals in Ha├»ti in 2010 of de Tsunami van 2004. Groeten.