Google Website Translator Gadget

vrijdag 15 maart 2013

Vieques P.R.


We gaan eerst naar de zuidwest kant van Culebra en dan naar de zuidkant van Vieques. Een paar baaien verkennen. De baaien van Culebra zijn ok. Het is echter wat bewolkt vandaag en alles ziet er dan wat somber uit. Er zouden hier schildpadden moeten zijn en goede snorkelmogelijkheden. Het komt er niet zo uit vandaag. We gaan snel door. Als we vanuit Culebra op Punta Est van Vieques aan koersen vangen we een kleine mackerel. Slechts 1,5 kg maar zoals ’s-avonds blijkt een heerlijk visje om te eten. Na het ronden van Punta Este krijgen we de golfjes van achteren en beginnen we te schommelen. We hadden rond de 13 knopen halve wind hier naar toe. De wind komt nu pal van achteren en we besluiten de zeilen weg te nemen. We schommelen op de motor rustig verder. We zijn op weg naar Ensenada Honda, de grootste baai aan deze kant van het eiland. Als we aankomen moeten we goed onze weg naar de ankerplek zoeken. 
Er zijn veel ondieptes die we willen ontwijken, de plotter is dan ook een uitkomst. Gelukkig klopt alles op het scherm met de werkelijkheid. We nemen de tijd ervoor. Al we in een kleine inham in de mangrove op 4 meter diep water liggen zijn we de enige in de gehele baai. Het is er muisstil. Af en toe de roep van een vogel maar daar is ook alles mee gezegd. Ongekend om moederziel alleen in een baai te liggen. Als het donker wordt is het ook echt donker, er is haast geen maan. We doen deze keer geen ankerlichtje aan maar genieten van de sterren vanaf ons voordek. We hadden gehoopt op allerlei nachtelijke geluiden vanuit de mangrove maar niks, nada. Het blijft muisstil. Ook mooi!
De volgende ochtend zijn we weer vroeg opweg, nu naar Esperanza. Een van de 2 plaatsjes op Vieques. Onderweg zijn we goed bedacht op de vele vispotten waarvan de boeitjes gelukkig goed zichtbaar zijn. Er is weinig wind dus varen we op de motor. Het is maar een kleine 7nm. Aangekomen bij Esperanza is er niet veel hoop. Het ziet er niet heel belovend uit. We gaan voor anker en zijn even later op weg naar de wal. Het dock is te hoog op om te klimmen vanuit de dinghy dus zetten we de dinghy op het strand. Veel gemakkelijker. We verkennen de “boardwalk”en scoren een internet accescode voor als we terug zijn aan boord en m.b.v. de badboy de wifi oppikken van een kroeg aan de wal. We hebben een voortreffelijke lunch bij Bily. Overheerlijke inktvis en een bleucheese kip-porc-beef sandwich. Hier op de boardwalk zijn een aantal winkeltjes, verhuurbedrijfjes voor scooters en kayaks en een paar kroegen. Ook hier heel erg rustig net als op Culebra. Alleen Culebra sprak ons meer aan. Morgen weer terug naar de US VI en de BVI’s. Naar Culebra komen we zeker terug en ook voor het vaste land van Puerto Rico. Groeten.