Google Website Translator Gadget

dinsdag 20 september 2011

Het Vaticaan

Dat mag je natuurlijk niet missen. Hoewel er wel veel is dat je kan missen als je er maar een dagje voor hebt. We beginnen met het Museumgedeelte en de Sixtijnse kapel. We vrezen voor enorme rijen. Maar niks, we kunnen zo door. Binnen is het wel druk maar we denken dat het meevalt. We lopen redelijk snel door naar de Sixtijnse kapel. De decoraties maken het voor ons bijzonder. We mogen geen foto's maken en kijken onze ogen uit. Met behulp van het boekje over de kapel begrijpen we een beetje wat de 

schilderingen allemaal voorstellen. Het is echt prachtig. Daarna vervolgen we onze weg richting de St. Pieter en komen er achter een paar zaken in het museum te hebben overgeslagen. We gaan niet tegen de stroom in terug. Stom, hadden we wel moeten doen. Maar ja, het geeft de gelegenheid nog een keer terug te gaan. De St. Pieter is ook alweer adembenemend mooi. Wij dachten met de Sagrada Familia in Barcelona al heel wat gezien te hebben. Maar wat we hier aan treffen is de overtreffende trap. Vooral door alle werken van Michelangelo en Bernini. Het is allemaal zo groots. We besluiten om de trap te nemen en de koepel te beklimmen. 

Steile klim en naarmate we hoger komen wordt het erg smal. Maar het zicht naar beneden in de kerk is fraai en het zicht op de binnenkant van de koepel eveneens. Daarna het laatste stukje naar de top van de koepel om de omloop buiten te betreden. Het uitzicht is fraai. We dalen weer af naar beneden. En lopen nog een keer door St. Pieter. Het moet toch wel een kick geven om van hieruit een deel van de wereld te besturen. Stel je voor op dat bordes, uitkijkend over dat plein en die stad en al die mensen. Want het plein staat in die gevallen altijd vol. We kijken nog eens omhoog maar zien geen kamerheer aan een parachute naar beneden komen. Op het bordes ook geen beweging. Bij ons wel. We gaan op zoek naar een terras, een broodje en een wijntje. Groeten.